Skip to main content

Wie designer zegt, zegt portfolio. In de designwereld is een ijzersterk portfolio misschien wel belangrijker dan een CV. Het is je visitekaartje en kan de doorslag geven voor aanwerving of niet. Niet alleen in een sollicitatieprocedure is het belangrijk, maar ook in het kader van employer branding en naar potentiële klanten toe kan een goed portfolio doorslaggevend zijn. Daarom is het essentieel om je designer portfolio in orde te brengen, en te houden.

#1 Blijf het up to date houden

Telkens wanneer je een sterk project afrondt, voeg dit toe aan je portfolio. Het is altijd goed om vernieuwende en recente zaken te tonen. Een portfolio met enkel outdated werk van jaren geleden komt niet goed over, en is zelfs outdated.

#2 Investeer in personal branding

Een sterk designer portfolio is een vertaling van je eigen branding. Kies voor jezelf een alias – indien je dat wenst, of gebruik je eigen naam. Maak een logo en hang er een eigen huisstijl aan. Trek die huisstijl door naar je portfolio, maar ook naar eventuele merchandise en social media.

Als je écht the extra mile wil gaan, kan je business cards of merchandise (bv. balpennen) aanmaken. Dat geeft meteen de indruk dat je je bewust bent van het belang van een sterke branding.

visitekaartjes
Bron: creativepool.com

#3 Choose wisely

Een overvol portfolio met een wirwar aan verschillende designs is niet altijd de juiste keuze. Wees selectief en ga voor 5 ijzersterke cases in plaats van 20 designs die niet veel zeggen.

Heb je een specifiek focusgebied, zoals bijvoorbeeld User Interface Design, laat dat dan ook zien in je portfolio. Gebruik sterk onderbouwde cases. Zeker binnen een sollicitatieprocedure is dat essentieel. Als je in je motivatiebrief schrijft dat je een enorme interesse hebt in User Interface designs, maar enkel grafisch ontwerp toont in je portfolio, schept dat verwarring.

Hier en daar een ander soort project tonen, zoals branding, kan dan weer wel en toont dat je ook andere zaken kan, maar dat dit niet je expertise is.

Ben je echter een Allround Designer? Dan wil je laten zien dat je van alle markten thuis bent. In dat geval kan een grid goed werken om in één oogopslag te laten zien wat je allemaal kan.

portfolio

#4 Creëer fictieve cases

Vooral als schoolverlater of junior designer is het moeilijk om je portfolio gevuld te krijgen. Ga gerust eens voor een fictieve case die je zelf opstart. Zo kan je binnen App Design een bestaande app helemaal gaan redesignen. Of kies de branding van een bestaand product of dienst en stel een volledig nieuwe branding voor.

Vermeld altijd duidelijk wanneer het om een fictieve case gaat!

#5 Mock-ups, mock-ups en nog eens mock-ups

Design en mock-ups gaan hand in hand. Zowel voor User Interface Design als Branding en Graphic Design zijn mock-ups de ideale manier om je werk mooi te presenteren.

#6 Ga voor online & gedrukt

Een portfolio wordt vaak online gezet, en dat is een goede zet. Wanneer je een online portfolio gebruikt, zorg er dan voor dat het gemakkelijk navigeerbaar is en ook op mobile werkt. Zorg ervoor dat je websitebezoeker, indien van toepassing, een gebruiksvriendelijk menu kan gebruiken, en vermijd onnodige (intro)teksten. Een portfolio moet to the point zijn, no-nonsense. Laat je werk voor jou spreken. Beperk complexe animaties; potentiële werkgevers willen in één oogopslag een idee van je werk.

Ben je vooral actief in grafisch ontwerp, dan is een gedrukt portfolio ook interessant, gezien het tot de verbeelding spreekt.

Wanneer je actief bent in web development, is het een goed idee om je portfolio zelf te bouwen. Als je daar geen kennis van hebt, gebruik dan een tool, zoals Squarespace, om je portfolio op te zetten.

Inspiratie nodig? Ontdek het portfolio van Studio Ignite hier!